Posted: November 30th, 2007 | Author: Doru Persinaru | Filed under: think out loud | No Comments »
Doru Persinaru
IMDb My Movies

Facebook
Lucrez la Kinecto, Senior Strategic Planner
Imi place
Ma gasiti la
doru [punct] persinaru [at] gmail [punct] com
Posted: November 28th, 2007 | Author: Doru Persinaru | Filed under: schimb de carti, think out loud | No Comments »
O veste buna nu vine nicioadata singura. Tocmai ma bucuram ca weekendul asta e targ la MTR si ca se mai intampla lucruri interesante in Bucuresti, in afara de clubbing & stuff.
Si iata ca a mai aparut ceva – schimb de carti #8. Duminica, 2 decembrie, de la ora 3 dupa amiaza. Recunosc ca n-am terminat de citit cartile pe care le-am luat data trecuta, dar abia astept sa merg din nou. Inca nu se stie locatia – mai intrati pe bookblog.ro sa vedeti detalii.
A, si am mai auzit pe la Guerrila ca sambata o sa fie agitatie mare in oras: muzica populara, vin fiert, placinte, alea-alea – ca, deh, e zi nationala.
Posted: November 27th, 2007 | Author: Doru Persinaru | Filed under: think out loud | 1 Comment »
Diana face colectie de amintiri de la colindat. Asta mi-a adus si mie aminte de lucruri lasate de mult in urma. Iata cateva dintre ele – de la tara, bineinteles.
Amintirea 1 – Steaua
Mersul cu Steaua e mai vechi chiar si decat Becalli. Cu Steaua merg copiii cei mai mici din sat si pe cand eram printre cei mai mici copii din sat, mergeam si eu cu Steaua.
Instrumentul propriu-zis este format dintr-o coada de matura, iar in varf are legat un ciurel (sita de cernut faina), cu un clopotel inauntru. Totul este impodobit in hartie colorata si creponata.
Colindul “Steaua sus rasare / Ca o taina mare” – imi aducea intre 50 de bani si maxim 2 lei la fiecare casa colindata.
Amintirea 2 – Viflaimul
Viflaimul este urmatorul in ierarhia dupa varsta. Cu Viflaimul se merge in doi pentru ca sceletul din lemn, in forma de nu-mi-aduc-aminte, incarcat cu clopotei si aceeasi hartie colorata, trebuie tinut din ambele parti.
Cu Viflaimul am fost o singura data, cu un prieten pe care nu-l vedeam decat in vacante cand venea la bunici. Atunci am fost cu colindul doar pe la rude, ca sa luam cei mai multi bani din prima..:)
Amintirea 3 – Flacaii
Pe vremea cand toate lucrurile erau asezate la locul lor, in sat existau barbatii insurati si baietii care asteptau sa se insoare – flacaii. In fiecare an, in ziua de Craciun, flacaii erau eroii satului si pe departe, cei mai vlajnici colindatori.
Liderii flacailor erau vataful (conducatorul suprem si cel care dadea tonul la colindat), contabilul si lautarul. Toata gasca de flacai se aduna la bufetul cooperativei agricole de productie, in centrul satului, la ora 6 dimineata. Ceremonialul de colindat incepe cu degustarea unei caldari de 10 litri de tuica fiarta cu boabe de piper, sa le dea tarie si forta pentru o zi intreaga de colindat.
Flacaii primeau cei mai multi bani pentru colindat. In functie de cati bani dadeau satenii la flacai, se vedea statutul lor social. “A lu’ Cornila a dat numa’ o suta…” / “Hai la popa, ca are bani…a strans tot anul de la pomelnice…”.
Din banii stransi, flacaii tocmeau lautari si organizau mare hora in sat.
Dar cele mai importante momente ale colindului erau cele de la casele fetelor nemaritate. Tinerele fecioare ale satului ieseau in intampinarea flacailor cand le auzeau vocile de barbati in devenire, colindand la casele invecinate.
Si flacaii veneau:
Lasa-ne lelita-n casa
Hou, hou
C-afara ploua si-ngheata
Hou, hou
Si ne uda hainele
Hou, hou
Si ne bat(e) mamele
Si uite asa, cate un flacau mai indraznet, lua fata la jucat, in timp ce restul continuau colindul si beau vinul gazdei, gandidu-se deja la urmatoarea casa, urmatorul colind, urmatoarea fata de jucat…
Mai are cineva amintiri? Dau la schimb pentru unele de la oras
Posted: November 27th, 2007 | Author: Doru Persinaru | Filed under: think out loud | 2 Comments »
De vineri, 30 noiembrie, pana duminica 2 decembrie e targ mare la Muzeul Tarnului Roman. Parca a trecut ceva timp de cand nu s-a mai intamplat ceva interesant la MTR.
Daca n-ati mai fost de mult, sa stiti ca terasa s-a mutat inauntru, platouasele sunt la locul lor si a aparut vinul fiert.
Mai jos, newsletterul MTR de azi:
Ca orice sarbatoare, minune sau bucurie, anul acesta Targul de Sfantul Nicolae tine tot trei zile.
Vineri, nu chiar cu noaptea-n cap, adica pe la ceasurile 10, vreo suta de mesteri cu impletituri, tasaturi, podoabe, masti, oale, strachini, instrumente muzicale, jucarii si tot felul de bucate se vor fi pregatit deja pentru forfoteala targovetilor care se va intinde pana-n seara. Cum intri in targ vei primi usturoi sa te apere de strigoi, ca e zi de Santandrei despre care cei batrani spun ca se deschid mormintele si se intorc spiritele mortilor. Nu te teme! Cu usturoiul in buzunar si cu ochii dupa daruri, n-o sa ai vreme sa dai de ei, mai degraba ai grija sa nu te impiedici de bocanci flamanzi, pantofi vechi, papuci, opinci si tarlici, toate aurite si dichisite, asezate pe la colturi ca sa-l astepte pe mosu’. Ba am cules si nuieluse pentru a le pune in apa si la caldura, sa-nforeasca de Anul Nou.
Sambata e a doua zi de targ. Tot cu vanzoleala, tot cu mesteri olari, iconari, cojocari, lingurari, pielari, tot cu de-ale gurii: sarmale, placintele, telemele, dulceturi, cozonaci, kurtos kalacs, turta dulce, ciuperci murate, poame verzi si poame uscate. Daca vrei sa-ti mai tragi sufletul dupa atata alergatura, lasa deoparte pentru un ceas larma din targ si fa un popas in Sala Horia Bernea. Valentin Albesteanu si taraful lui te asteapta pe la orele patru jumate dupa-amiaza cu muzici de cafe-concert: Hora staccato, Caruta postei, Ceasornicul (Grigoras Dinicu), Trisch-Trasch (Johann Strauss), Dans ungar nr. 5 (Johannes Brahms), Liber tango (Astor Piazzola), Ciocarlia… Popasuri muzicale prin capitalele Europei.
Duminica, pornita la drum tocmai de la Botosani, ajunge in ograda muzeului si fanfara din Cordareni, care de dimineata si pana la spartul targului va umbla cu Capra in sunet de dobe si trompete. Mascatii or sa joace, si-or sa faca taraboi ca sa alunge duhurile rele de peste an pentru renasterea curata a timpului.
Posted: November 5th, 2007 | Author: Doru Persinaru | Filed under: schimb de carti, think out loud | No Comments »
Am fost si eu aici. Pentru prima data.
Andrei si trupa de vesela de la Bookblog au reusit sa stranga multa lume si multe carti. Felicitari! Simultan, s-au mai tinut alte intalniri la Timisoara, Iasi si… Bangkok.
Am dus si eu cateva carti la schimb. Si, bineinteles, un film.
Am plecat de acolo, printre altele, cu Consolations of Philosophy, a lui Alain de Botton.
Abia astept editia urmatoare.