Citroen C-Crosser 2.2 HDi Exclusive – 7 surprize placute

Posted: April 26th, 2009 | Author: | Filed under: test drive | Tags: , | 1 Comment »

Anul asta de Paste am reusit sa fiu peste tot si cu toata lumea: familia mea, a Danei, prieteni din toate partile, Moldova si Dobrogea. Timp de aproape 5 zile am cutrierat drumurile mai mult sau putin batute ale tarii, la volanul unui Citroen C-Crosser.

A fost pentru prima data cand am condus un SUV, asa ca nu am termen de comparatie, dar daca toate SUV-urile ar fi ca C-Crosser, nu m-ar deranja. Deloc.

18042009060

1. C-Crosser arata foarte bine. Chiar daca imprumuta mult din designul lui Outlander si seamana bineinteles cu varul Peugeot 4007, la Citroen parca se imbina cel mai bine liniile. Taietura oblica de la ultimul stalp spate (prezenta pe toate cele 3 modele) are acelasi dinamism cu chevronul Citroen de pe grila fata, designul per ansamblu reusind sa fie al unui Citroen.

2. In interior e mai putin Citroen. Nu are volanul cu butuc fix (sunt mare fan), dar nici nu cred ca s-ar fi potrivit cu robustetea unui SUV. Aranjarea butoanelor aminteste totusi intr-un mod ironic de Citroen, prin timpul si spiritul de observatie necesare pentru a le descoperi. Dar mie imi place. Am condus suficiente masini Citroen, incat sa resping deja cliseul conform caruia comenzile sunt alambicate, greu de gasit sau accesat.

3. Exista niste zvonuri cum ca C-Crosser n-ar fi la fel de confortabil ca celelalte modele Citroen. Da, recunosc, am simtit nevoia la drum lung sa ma mai foiesc in scaun si sa-mi indrept spatele, dar n-as putea spune ca e din cauza lui C-Crosser sau din cauza ca am condus peste 20 de ore in 5 zile. Scaunele fata sunt mari, imbracate in piele, reglabile electric in toate partile si incalzite. Bancheta spate e si ea reglabila fata-spate, la fel si spatarele. Sora mea a stat in spate picior peste picior si a apreciat foarte mult asta.

4. Sistemul audio HiFi face toti banii. Daca ii ai si vrei sa-i dai. Subwooferul din portbagaj chiar a fost o mare surpriza. CD-urile cu best driving songs pregatite de acasa s-au potrivit de minune. A, si display-ul cu functie touch-screen si escamotabil la introducerea CD-ului e de mare efect.

5. Sa trecem la lucruri mai serioase. Cum e sa conduci un Citroen C-Crosser? Ei bine, se pare ca test-drive-urile din ultimul timp isi spun cuvantul asupra experientei mele ca sofer obisnuit, cum imi place sa spun. Asa ca, la preluarea masinii, drumul prin oras a fost cat se poate de natural, desi ma asteptam la efectul SUV-in-oras. Ei bine, nu. Desi nu as merge zi de zi cu un SUV in oras, atat cat am mers m-am descurcat bine in aglomeratie. Desigur, a nu se uita ca frana trebuie actionata mai devreme decat la o berlina, pentru ca greutatea SUV-ului se simte. La drum lung, alta surpriza – o stabilitate de invidiat pe sosea, depasiri relaxate, vizibilitate foarte buna.

6. Suspensiile. Ei, da, suspensiile sunt o poveste aparte. Desi am inteles ca sunt preluate de la Mitsubishi, eu cred ca inginerii de la Citroen au avut un cuvant de spus. Altfel nu vad cum ar putea C-Crosserul sa fie atat de infipt si fara tangaj pe viraje si sa absoarba denivelarile de pe drumuri de tara la fel de bine. Nota maxima.

7. Motorul. Aici francezii au venit cu ce au mai bun – propulsorul HDi de 2.2 litri fiind foarte potrivit pentru C-Crosser. HDi-ul este motorul care m-a facut sa-mi placa diesel-urile. Motorul se simte bine si sub 2000 de turatii, dar si la 3500, iar in combinat cu cele 6 trepte ale cutiei de viteze, gasesti o combinatie de a rula in orice situatie. La drum lung am sarit de multe ori peste treapta a 5-a, dupa o depasire intr-a 4-a, pana la 120 km/h, selectand direct a 6-a. Pe de alta parte, coborarea unor pante mai abrupte, in frana de motor, este un deliciu – motorul ramane sub 2000 de ture si masina coboara in siguranta, chiar daca are aproape doua tone. N-am urmarit cu atentie consumul, dar cred ca a fost in jurul cifrei 9, dupa aproximativ 1200 de km in urmatoarele conditii: sosea, autostrada, oras, drum forestier, dealuri.

Concluzii

Citroen C-Crosser este masina cu care am mers fara grija pe drumuri pe care am vrut sa merg dintotdeauna, dar nu am riscat cu o berlina. Nu, nu vorbesc de off-road, ci de acele drumuri pitoresti de la tara, unde vezi de-aproape copacii (altii decat cei de pe marginea soselelor), simti mirosul de iarba si nu te deranjeaza praful pentru ca e altul decat cel din cetrul orasului.

Mai multe poze aici.


One Comment on “Citroen C-Crosser 2.2 HDi Exclusive – 7 surprize placute”

  1. #1 nykebo said at 1:30 pm on September 12th, 2009:

    sint super incintat de crosser.il am de o luna jumate si e ce asteptam de mult


Leave a Reply